Sejarah Bingo dan Bagaimana Ia Berbeza

bingo

Permainan bingo menelusuri akarnya kembali ke permainan loteri yang disebut Lo Giucco del Lotto D’Italia, yang merupakan Loteri Nasional Itali pada tahun 1530. Permainan ini sangat popular di kalangan penduduk sejak awal walaupun menimbulkan kemarahan Gereja Katolik. yang menganggapnya jahat dan kerja syaitan. Walaupun terdapat penentangan dari Gereja, permainan ini merebak ke Perancis pada tahun 1770 dan kemudian ke seluruh Benua. Dari sana, ia merebak ke Amerika. Permainan ini berkembang secara berbeza di United Kingdom dan di Amerika Syarikat.

Terdapat versi permainan bingo yang berbeza, 75 Ball Bingo dan 90 Ball Bingo, kebanyakan pemain tidak akan tahu bahawa terdapat  918kiss dua versi yang berbeza jika mereka tidak bermain bingo dalam talian atau melakukan perjalanan.

90 Bola Bingo

Versi Inggeris dimainkan di United Kingdom, Ireland dan Australia dan berdasarkan sembilan puluh nombor. Permainan ini dimainkan di grid segi empat tepat yang disebut tiket. Tiket itu mempunyai sembilan lajur menegak dan tiga baris, dengan lima nombor dicetak pada setiap garis mendatar. Ruang selebihnya dibiarkan kosong. Bingo biasa berlaku apabila satu baris selesai. Permainan khas dimainkan untuk dua dan tiga baris dengan tiga baris yang dikenali sebagai rumah penuh, atau housie.

75 Bola Bingo

Versi Amerika berkembang berbeza. Ketika tiba di Amerika Syarikat, nombor itu diambil dari kotak cerut yang berisi cakera dengan nombor tertulis di atasnya. Pemanggil akan melukis cakera dan memanggil nombor. Para pemain akan memeriksa kad mereka dan menutup nombor dengan kacang pinto. Apabila mereka menyelesaikan talian, mereka akan memanggil “Beano”. Ini adalah permainan yang ditemukan oleh penjual mainan mainan, Edwin Lowe pada awal tahun 1920-an. Dia melihat potensi permainan dan mengembangkan apa yang dikenali sebagai orang Amerika, atau versi 75 Bola Bingo, dengan mengupah ahli matematik untuk mengembangkan enam ribu kad unik. Dia menyusun ulang permainan sehingga dimainkan pada kotak nombor lima dengan kotak nombor lima dengan huruf kata bingo di bahagian atas. Bingo biasa berlaku apabila satu mendatar, garis menegak atau pepenjuru selesai. Permainan khas boleh terdiri daripada pelbagai corak atau pakaian.

Memasarkan permainan sebagai Bingo, Lowe menemui kejayaan segera semasa Great Depression pada tahun 1920-an. Pada dasarnya dia menjual permainan itu ke paroki gereja yang menawarkannya sebagai bentuk penggalangan dana, suatu peranan yang masih dapat dilaksanakan oleh permainan ini hingga kini. Gereja Katolik yang bersungguh-sungguh menentang permainan ketika pertama kali diperkenalkan di Itali, dengan bersemangat memeluknya sebagai bentuk penggalangan dana yang berpatutan, walaupun itu adalah bentuk perjudian.

Hari ini, permainan popular dimainkan di pelbagai media. Selain bermain di bata dan mortar dengan kad kertas dan kerepek, permainan ini juga dapat dinikmati di persekitaran dalam talian. Banyak pertubuhan bingo juga menawarkan unit elektronik genggam untuk bermain permainan. Pemain juga dapat menikmati versi mudah alih yang dimainkan melalui telefon bimbit mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *